Najave

Uručena Plaketa umirovljenom izv. prof. dr. sc. Životiju Lazareviću

Odlukom Fakultetskog vijeća, na svojoj 29. sjednici od 3.srpnja 2020. godine, dodijeljena je Plaketa Pomorskog fakulteta u Splitu izv. prof. dr. sc. Životiju Lazareviću za doprinos razvoju Fakulteta.

 

Izv. prof. dr. sc. Životije Lazarević je radio na Pomorskom fakultetu u Splitu od 1977. do 1999. godine. Bio je prodekan Pomorskog fakulteta u Dubrovniku, studija u Splitu od 1991. do 1993. godine. Autor je udžbenika "Tehnička hidroakustika" koja se i dan danas koristi i koja se općenito smatra najboljom knjigom tog vremena (1987. izdanje). Na Pomorskom fakultetu u Splitu je držao predmete "Impulsni sklopovi" te "Brodska radiotehnika". Bio je stručnjak podvodnih detekcijskih sustava. Magistrirao je na temi "Optimizacija obrade signala aktivne hidrolokacije", a doktorirao na temi "Prilog optimalnoj obradi sonarskog signala pri reverberacijskim smetnjama" na Fakultetu elektrotehnike u Zagrebu 1987. godine. Autor je više znanstvenih članaka. Studenti i profesori ga se sjećaju kao vrijednog i uzornog profesora i kolege.

 

Umirovljeni kolega nije mogao doći na proslavu 60. obljetnice Fakulteta. Danas živi u Istri s obitelji i bavi se turizmom i maslinarstvom te je i dalje znanstveno aktivan. 7. srpnja 2020. godine dekan, prof. dr. sc. Pero Vidan ga je posjetio te mu tom prilikom uručio plaketu.

 

Svim svojim kolegama prof. Lazarević šalje iskrene pozdrave te se zahvaljuje na Plaketi.